Türkiye Bilişim Derneği (TBD) ve Türkiye Küçük ve Orta Boy İşletmeler Serbest Meslek Mensupları ve Yöneticiler Vakfı (TOSYÖV) işbirliği ile düzenlenen “ 4. Ankara KOBİ’ler ve Bilişim Kongresi “ 14 Ekim Perşembe günü Ankara’da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) konferans salonunda gerçekleştirildi.
“Dijital Teknolojilerin Yaratacağı Fırsatlar” başlıklı panele katılan TOBB Türkiye yazılım Meclisi Başkanı ve GLOBALNET CEO ‘su ERTAN BARUT, ‘DİJİTAL TEKNOLOJİLERİN YARATICIĞI FIRSATLAR’ konuşmasının birinci bölümünde Mevut ve Yakın Gelecek 25 adet Teknoloji hakkında kısaca bilgilendirmeler yaptı.
1. Yapay zekâ (AI) ve Makine öğrenimi
2. Nesnelerin İnterneti (IoT)
3. Giyilebilir cihazlar ve artırılmış insanlar
4. Büyük Veri ve Artırılmış Analitik
5. Akıllı ev ve akıllı şehirler
6. Blok zincirleri ve dağıtılmış veri ambarları
7. Bulut ve uç bilgi işlem
8. Dijital olarak genişletilmiş gerçekler
9. Dijital ikizler
10.Doğal dil işleme
11.Ses arayüzleri ve sohbet robotları
12.Bilgisayarla görme ve yüz tanıma
13.Robotlar ve Cobot’lar
14.Otonom araçlar
15.5G
16.Genomik ve gen düzenleme
17.Makinenin birlikte yaratıcılığı ve artırılmış tasarım
18.Dijital platformlar
19.Dronlar ve insansız hava araçları
20.Siber güvenlik ve dayanıklılık
21.Kuantum hesaplama
22.Robotik süreç otomasyonu
23.Toplu kişiselleştirme ve mikro anlar
24.3D ve 4D baskı ve eklemeli üretim
25.Nanoteknoloji ve malzeme bilimi
Ertan Barut, konuşmasının ikinci bölümünde ise bu teknolojilerden elde edeceğimiz fırsatların neler olacağı ve nasıl değerlendirebileceğimiz yönünde bilgiler paylaştı.
TEKNOLOJİLERİN ÜRETİMİ ve KULLANIMINA YÖNELİK FIRSATLAR
Üretim fırsatları, girişimci bir ruha sahipseniz ya da girişimcilik yapmak ve bir üretim sahası gerçekleştirmek istiyorsanız; fikri oluşturup ar-ge çalışması yapmanız gerekmektedir. Ardından, girişimi oluşturmak ve prototipini oluşturmanız gerekmektedir. Sonrasında ise üret, pazarla, sat ve ihracatını yap.
Mevcut iş yapanlardan daha farklı ya da daha nitelikli iş yapmamız gerekmektedir. Hangi alanda zayıf olduğumuzu ya da üretimde zayıf olduğumuz noktaları bulup o alana yönelmemiz gerekmektedir.
Dönüşüm ve değişim başlıyor fakat geçiş sürecine uyum sağlamak gerekiyor. Dönüşümü kabul etmemiz gerekiyor ve bunun için gerekli eğitimleri almamız gerekmektedir. İş gücü alanında fırsatlar, özellikle gençlerin farkına varması gerekmektedir. Yeni meslekler, yeni öğrenim alanları alanında eğitim almaları ve araştırma yapması gerekmektedir. Eğitim ve danışmanlık firmaları için de fırsatlar sunmaktadır. Teknolojinin hayatımıza girmesiyle birlikte gelişen eğitimlerin verilmesi açısından önemlidir.
Ticaret biçimini değiştirecek fırsatlar sunmaktadır. Ticaretin tamamen elektronik ortama kaymasıyla birlikte, tek tıkla ürün ve hizmeti ulaştırabiliyoruz.
Yeşil mutabakatla ve Paris iklim anlaşmasıyla birlikte gelen ciddi fırsatlar var; bilişim teknolojileri, tarım ve hayvancılık vb. alanlarda gözlem yapmalıyız ve yatırım ve olanaklarını değerlendirmeliyiz.
Oyun yazılımları alanında fırsatlar, Türkiye olarak oyun alanında ciddi üretimimiz var. Gençlerin bu alanlara yönelmesi gerekmektedir. Teknolojinin getirdiği fırsatları değerlendirmeliyiz.