Türkiye Bilişim Sektörünün Uluslaarasılaşması ve E- Turquality ( Bilişim Yıldızları ) Programı Hakkında Cumhurbaşkanı kararı 20 Nisan 2022 tarihli ve 31815 Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Tekno-Hızlandırıcı İhracat Projeleri, teknoloji hizmet ürünleri üreten şirketlerin Ticaret Bakanlığı tarafından uygun görülen işbirliği kuruluşları vasıtasıyla ihracata hazırlanmaları ve proje kapsamında hedeflenen ülkeye/ülkelere ihracat yapabilmeleri amacıyla 2 yıl süre ile yürütülecektir. Tekno-Hızlandırıcı İhracat Projeleri çerçevesinde;
giderleri desteklenecektir.
Tekno-Hızlandırıcı İhracat Projelerinin organizasyonunu yapmak ve/veya proje katılımcısı firmalara ihracata hazırlanmalarına yönelik danışmanlık vermek üzere Bakanlıkça uygun görülen işbirliği kuruluşları tarafından istihdam edilen/hizmet sözleşmesi ihdas edilen aynı anda en fazla 2 mentor veya personelin brüt istihdam giderleri desteklenecektir.
Üçüncü ve dördüncü fıkralarda belirtilen giderler proje süresince % 70 oranında ve proje başına 4.800.000 TL’ye kadar desteklenecektir.
Şirketlerin yurt içi tescil belgesine sahip oldukları ürün/hizmet/marka/patent/fikri mülkiyet haklarının yurt dışında tescili, akreditasyonu, yenilenmesi ve korunmasına ilişkin giderleri % 60 oranında ve yıllık 600.000 TL’ye kadar desteklenecektir. Bu destekten en fazla 5 yıl süreyle yararlanılabilir.
Şirketler tarafından yabancı dilde yazılım, mobil uygulama, dijital oyun geliştirilmesi süreçlerinde çalıştırılmak üzere istihdam edilen aynı anda en fazla 5 adet personelin aylık brüt ücretleri % 50 oranında ve personel başına yıllık en fazla 300.000 TL’ye kadar desteklenir.
Yeni mezun mühendis istihdamının teşvik edilmesine yönelik olarak, bu madde kapsamında son 1 yıl içerisinde üniversitelerin belirli mühendislik bölümlerinden mezun olan kişilerin istihdam edilmesi halinde yukarıda belirtilen destek oranı % 60 olarak uygulanacaktır.
Şirketlerin yabancı dilde yazılım/dijital oyun/mobil uygulama/dijital aracılık platformu geliştirilmelerine yönelik olarak kiralayacakları test merkezi, simülatör, endüstriyel robotik teçhizat ve Genelgede belirtilen diğer teçhizat giderleri yıllık % 50 oranında ve 600.000 TL’ye kadar desteklenecektir.
Desteğin Kapsamı
Karar, Türkiye’de yerleşik bilişim ve alt sektörlerinde yer alan yazılım, gömülü yazılım, dijital oyun, e-spor, finansal yazılım ve teknolojiler, blok zincir yazılım ve teknolojiler, yapay zekâ, büyük veri, siber güvenlik, akıllı şehir ile yeşil dönüşüm yazılım ve hizmetleri, telekomünikasyon, 5G, bulut ve iletişim hizmetleri, veri merkezi, bilişim hizmetleri, sistem bakım ve destek hizmetleri, dijital aracılık ve hizmet platformları ve ilişkili sektörlerinde faaliyet gösteren şirketler, kurumlar ve işbirliği kuruluşlarına sunulan destekleri kapsamaktadır.
Destekler:
Komisyon desteği
Destek Oranları ve Süresi
Başvuru Esasları
Destek başvuruları kapsamında ibraz edilecek bilgi ve belgeler, destek başvuru süreleri, Ticaret Müşavirliği veya Ateşeliği onayına ya da incelemesine tabi belge ve faaliyet, onaya tabi destek unsurları ve uygulamaya dair diğer usul ve esaslar Genelge ile düzenlenir.
Ödeme Esasları
Bakanlık, yapacağı inceleme neticesinde ödeme yapılmasına karar verilen şirket ve işbirliği kuruluşu ile ödeme miktarlarını TCMB’ye bildirir. Bakanlıktan alınan bildirim üzerine, TCMB ödemeyi öncelikle yapar.
Kararın tamamı için tıklayınız.
E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Programı Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı
E- Turquality (Bilişim Yıldızları) Programı