linkedin
Globalnet
TOOB TÜRKİYE YAZILIM SEKTÖR MECLİSİ BAŞKANI ERTAN BARUT KANAL B CANLI YAYININDA

TOOB TÜRKİYE YAZILIM SEKTÖR MECLİSİ BAŞKANI ERTAN BARUT KANAL B CANLI YAYININDA

TOBB Türkiye Yazılım Meclisi Başkanı ve GLOBALNET CEO ‘su Sn. Ertan Barut KANAL B Günce canlı yayın programına katılarak TOBB Yazılım Meclisi çalışmaları ve faaliyetleri, Yazılım sektör ve gündemi, güncel konular, sorunlar ve çözüm önerileri hakkında bilgiler verdi.

ertan-barut-kanal-b-canlı yayin

Ertan Barut, Türkiye bilişim sektöründe 60-70 yıllık bir geçmişe sahiptir.  Türkiye bu süreç içerisinde teknolojiyi en çok arzulayan ve en iyi kullanan ülkeler arasında yerini almıştır. 2000’li yıllarda ise ulusal yazılım (yerli/milli) üretebileceğinizi, yazılım ihracatını yapabileceğini ve bu konuda  genç beyinlerin olduğunu ve gelecekte umut vereceği o yıllarda belirtmiştik. Aynı zamanda bu bilgiler 2000’li  yılların stratejik planında mevcuttu. Türkiye’nin  3,5 milyar dolar yazılım ihracatı olduğunu ve Türkiye’nin gerçek yazılım ihracat  potansiyelinin 10 milyon dolar olduğunu belirtti.

Bugün neden yazılım sektörünü konuşacağız? Geldiğimiz noktada Türkiye’nin üç, üç buçuk milyar dolarlık bir yazılım ihracatı olduğunu elimizdeki kaynaklardan ve verilerden biliyoruz. Türkiye’nin gerçek yazılım ihracat potansiyeli 3 yıl içerisinde 10 milyar dolara çok hızlı bir şekilde erişilebilir. Birtakım köklü çalışmalar yaparsak bu rakamları çok daha yukarılara çıkartabiliriz. Yazılım ihracatı elle dokunulan gözle görülen bir şey değil yani yazılımın temeline baktığımız zaman genç beyinlerin, beyni genç olanların hiç fark etmeksizin, 10 yaşında kodlama yapan insanlar da var 70 yaşında da kod yazan insanlar da var. Biz burada bilgi birikim ve tecrübelerimizi çok rahatlıkla parasal değere, Türkiye’ye katma değer getirebilecek ihracat adı altında dönüştürebilecek potansiyele sahibiz.

– Yazılım sektörü katma değeri yüksek ve  geleceği parlak bir sektör olarak nitelendiriyorsunuz sektörün ihracat anlamında ülke ekonomisine nasıl bir faydası vardır?

Barut, Baktığımız zaman oyun yazılım sektörüne teşvik mekanizmaları yürürlüğe girdiği anda hizmet ihracatımız oyunda 1,5 milyar dolara çıktı. Bunun gibi bizim Türkiye’de yazılımı ihraç ederken uyguladığımız genel yöntem internettir.

Pandemi dolayısıyla hayatımıza girmiş olan uzaktan çalışma modeli var dolayısıyla  birtakım firmalar  hızlıca altyapıların oluşturmaları gerekiyor.  Uzaktan çalışma yazılım geliştirme yöntemleri var bu yöntemlerle herhangi bir yere gitmeden, uzaktan yazılım geliştirebiliriz.

Yazılım ihraç ettiğimiz kadar yazılımcıda ihraç ediyoruz. Hatta bu anlamda yazılımcılarımız ülkeye döviz getirmiş durumdadır.

Hindistan’ın geçmişte yaptığı gibi, Türkiye olarak buradan ciddi fırsatlar elde edebiliriz ama hedefimiz bu değil hedefimiz, Türk yazılım iş gücünü korumak, yazılım üretiminde, yazılım potansiyelinin gelişmesinde, ihracatında iş görür, etkin ve verimli bir şekilde kullanabilmektir. Bunun için de bizim için en kıymetli şey şu anda uzaktan çalışma yöntemidir. Teknoparklara gitmeden, bağımsız ortamlardan çalışılması gerekmektedir. 

Dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisine girmenin yolu yazılım ihracatından geçmektedir. Bunun için de kalıcı hızlı bir şekilde politikaları hayata geçirmemiz gerekiyor. Eğer bu mevzuatları hayata geçirdiğimiz zaman çok büyük fırsatlar doğacaktır.  

 Türkiye, finansal teknolojiler ve Siber güvenlik alanında yazılım sektörü olarak  ilerlemiş durumdadır.   Birçok ülkeye çok rahatlıkla bilgi birikimlerimizi transfer edebilir ülkelere ihracat yapabilir durumdayız.

 

Videoyu izlemek için tıklayınız 

 

Sosyal Medyada Paylaş

BLOG (HABER, DUYURU ve YAZILAR)

Taşıma ve Depolama Sektöründeki KOBİ’ler İçin Bitrix24’ün Sunduğu Çözümler

İŞ İLANI: DİJİTAL PAZARLAMA, SATIŞ VE İŞ GELİŞTİRME UZMANLARI

Hukuk Firmaları İçin Bitrix24: Müşteri İlişkileri Yönetimi ve Verimlilikte Devrim

Seyahat Yönetiminde Bitrix24’ün Sağladığı Avantajlar ve Çözümler

BEYTTÜRK İnşaat Bitrix24 CRM Çözümleri ve Uygulama Yazılımları Konusunda GLOBALNET’i Tercih Etti

Başarılı İş Etkinlikleri Düzenlemek için 10 Gelişmiş Etkinlik Yönetimi Yazılımı

İşletmenizi Yükseltecek 6 Temel XaaS Modeli

CRM Yazılımlarında Kurulum, Yapılandırma, Süreç Otomasyonu, Entegrasyon ve Özelleştirmenin Önemi

ALİ UZUN ŞEKERCİLİK Web Sitesi Yayında

Globalnet
Yasad Logo
GLOBALNET® Bütün Hakları Saklıdır.©
GLOBAL İnternet Teknolojileri San. ve Tic. Ltd. Şti. | GLOBALNET İnternet Teknolojileri ve Yazılım Tic.Ltd.Şti.