Web, WWW veya W3 olarak da bilinen World Wide Web, kullanıcıların yerel bilgisayarlarında ve diğer aygıtlarında internet üzerinden erişebilecekleri tüm genel web sitelerini veya sayfaları ifade eder. Bu sayfalar ve belgeler, kullanıcıların bilgi almak için tıkladıkları köprüler aracılığıyla birbirine bağlanır. Bu bilgiler metin, resim, ses ve video gibi farklı biçimlerde olabilir.
World Wide Web’in Tarihi
İngiliz fizikçi Tim Berners-Lee, World Wide Web’i icat etti. Berners-Lee , Cenevre merkezli CERN’deki (Avrupa Nükleer Araştırma Örgütü) meslektaşlarıyla birlikte 1989’dan beri bu kavram üzerinde çalışıyordu. Amaçları, küresel iletişim için kullanıcı dostu bir sistem oluşturmak üzere mevcut teknolojileri ve veri ağlarını birleştirmekti. O sırada httpd adını verdikleri ilk WWW sunucusu üzerinde çalışmaya başladılar. Ayrıca ilk istemciye WWW adını verdiler.
World Wide Web nasıl çalışır?
İnternet devriminin önünü açan World Wide Web, kullanıcıların internette çeşitli kaynaklara, belgelere ve web sayfalarına erişmesini sağlayan birden çok bileşenden oluşur. Bu nedenle WWW, sayfaları dünya çapında farklı sunucularda depolanan veya barındırılan geniş bir elektronik kitap gibidir.
Çoğu web belgesi ve sayfası, bir HTML dosyasındaki içeriğin nasıl yapılandırıldığını açıklamanın metne dayalı bir yolu olan Köprü Metni Biçimlendirme Dili ( HTML ) kullanılarak oluşturulur. HTML, öğeleri veya etiketleri kullanan web sayfalarının yapısını tanımlar ve bu sayfaların içeriğini bir web tarayıcısı aracılığıyla görüntüler.
Bu sayfalardan birine erişmek için, bir kullanıcı ve istemci makinesi, bir tarayıcı aracılığıyla web sunucusuna evrensel bir tanımlayıcı sağlar. Bu tanımlayıcı, tek tip bir kaynak bulucu ( URL ) veya tek tip kaynak tanımlayıcı ( URI ) olabilir ve her web sayfasına özeldir.
Bir URL’ye ait web sayfaları koleksiyonuna web sitesi denir. Örneğin, www.globalnet.com.tr bir web sitesi iken https://blog.globalnet.com.tr/web3-nedir/ bir web sayfasıdır.
Tarayıcı, kullanıcı tarafından sağlanan URL’yi veya URI’yi kabul eder ve bunu web sunucusuna iletir. Sunucu daha sonra bu URL veya URI ile ilişkili web sayfasını alır ve bunu istemci makinesinin tarayıcı penceresinde kullanıcıya sunar.