Domain (Alan adı), internet üzerinde Domain Name Server (DNS -Alan Adı Sunucusu) üzerinde barındırılan ve başka eşi benzeri olmayan adrese verilen isimdir. Şahsınıza ait alacağınız alan adı yani domain isminden sadece bir tane vardır. Bu alan adlarını çeşitli internet servislerinden belirli süreler zarfında kiralayabilirsiniz.
Peki, Ala Adı Neden Önemlidir?
İster e-ticaret ister kurumsal isterseniz de kişisel web sayfanız olsun, internet kullanıcılarının sizi bulmasında en önemli rolü alan adı oluşturur. Sizi en iyi temsil edecek olan alan adının; kısa, akıcı ve markanıza uygun olmasına özen gösterilmelidir. Çünkü seçtiğiniz domain, sizin markanız ve kimliğiniz olacaktır.
E-ticaret yapıyorsanız bir bakıma alacağınız alan adı sizin ‘İş yeri’ isminiz olacaktır. Kolay hatırlanabilir bir ad almak ticaretinizi diğer şirketler arasından bir adım öne taşımanıza yardımcı olur. Karmaşık ve uzun alan adlarından da uzak durmak gerekir.
Domain alırken satın alma işleminden sonra ücret iadesi yapılmamaktadır. Onun için alan adı hizmetini alırken dikkatli olmanız ve kullandığınız harfleri tekrar tekrar kontrol etmenizde fayda vardır. Web sitesi sahibi olmak için yalnızca alan adını kiralamanız ise yeterli değildir. Ayrıca sizin için en uygun olan hosting’i de almanız gerekecektir.
Alan Adı Bölümleri Nelerdir?
Bir domain, üst seviye ve ikinci seviye olarak iki farklı seviyeden oluşur. Şimdi GLOBALNET.com örneğinden ikisine de daha yakından bakalım.
TLD Yani Üst Seviye Domain Nedir?
Domainin son bölümü, Üst Düzey Domain (TLD) olarak bilinir. www.GLOBALNET.com örneğinde, TLD .com kısmıdır. Üst Düzey Domainler bazen alan adı sonekleri ya da alan adı uzantıları olarak adlandırılır ve bir web sitesinin amacını ya da lokasyonunu belirtirler.
ICANN (İnternet Tahsisli Sayılar ve İsimler Kurumu), TLD’leri kullanılabilir kılan kayıtları kontrol eder. ICANN’in tanıdığı birkaç tür TLD vardır, bunlar:
Genel Üst Seviye Domain (Gtld)
Genel üst seviye domain, kullanılan en yaygın TLD türüdür, bunlara örnek olarak .com, .net, .org ve .edu gösterilebilir. Bir web sitesinin amacını belirtmeye yararlar, örneğin .com ticari, .edu eğitim odaklı kullanılır.
Ülke Kodu Üst Seviye Domain (Cctld)
Alan adları, web sitelerinin kayıtlı olduğu ülkeyi belirtmek için bir ccTLD kullanmayı tercih edebilir. Örneğin .us ABD’nin, .ie İrlanda’nın ccTLD’sidir.
ccTLD’nin amacı bir alan adının hangi ülkeden olduğunu belirtmektir ancak Libya’nın ccTLD’si .ly ya da Tuvalu’nun ccTLD’si .tv gibi marka değeri için tercih edilen ccTLD’ler de vardır.
“com.tr”, “org.tr” ve “net.tr” uzantılı alan adları TRABİS’in faaliyete geçmesi ile birlikte belgesiz bir şekilde “ilk gelen ilk alır” kuralına göre tahsis edilmektedir.
TRABİS’in faaliyete geçmesiyle birlikte, TAKAL (Tahsise Kapalı Adlar Listesi) ve TAKIL (Tahsisi Kısıtlı Adlar Listesi) listelerinde yer almayan tüm alan adları (belgeli tahsis edilenler hariç) için tahsis işlemleri ilk gelen ilk alır kuralına göre gerçekleştirilecektir.
TRABİS METUNIC Yetkili Alan Adı Bayi, Çözüm Ortağı, Alan Adı Tescil Kayıt Firması olan GLOBALNET, .TR Alan Adı hizmeti vermektedir.
GLOBALNET olarak müşterilerimizin alan adlarının;
araştırma, kayıt, tescil ve transfer işlemlerini,
idari, teknik ve finansal işlemlerini,
sürekli takibini, süre uzatmalarını ve yenilemelerini,
güvenliğini (Alan adı kilitleme, koruma, sahiplik bilgilerini gizleme),
teknik ve idari bilgi güncellemelerini,
online olarak, sorunsuz ve güvenli bir şekilde gerçekleştirmekteyiz.
Sponsorsuz Üst Seviye Domain (Utld)
Sponsorsuz üst seviye domain (uTLD), gTLD’ler içinde başka bir alt kategoridir. Bunlar .com veya .info gibi çoğu domain kayıt şirketi tarafından kullanılabilen, sınırlandırılmamış gTLD’lerdir.
Domainler ilk olarak 1980’lerde kullanıma sunulduğunda toplam 7 adet gTLD vardı ve bunların yalnızca üç tanesi (.com, .net ve .org) kısıtlama olmadan kaydettirilebiliyordu. TLD seçeneklerinin az olması, çoğu insanın .com’a yönelmesini sağladı. O yüzden şimdi de birçok alan adı kayıt şirketi ve kullanıcı tarafından genel olarak .com tercih ediliyor. .com uzantısı çok uzun süredir bizimle olduğundan bu popüler gTLD ile biten kısa ve akılda kalıcı bir alan adı bulmak her zaman mümkün olmuyor. Farklı sektörler, ilgi alanları ve lokasyonlar için her yıl yeni TLD’ler kullanıma sunuluyor.
İkinci Seviye Domain Nedir?
Bazen 2LD olarak da adlandırılan ikinci-seviye domain (SLD), alan adının TLD’den önce gelen kısmıdır. www.Globalnet.com örneğinde ikinci seviye domain GLOBALNET kısmı olur. SLD, genellikle bir alan adının en değerli kısmıdır çünkü kullanıcının ana kimliğini oluşturur. TLD önemli olsa da bir domainin değeri asıl TLD’den önceki kısımdadır. Örneğin, Google.com’u düşünürsek, domainin Google kısmı .com kısmından daha değerlidir. Bir domainin SLD kısmının görevi genellikle markanın veya web sitesinin kimliğini güçlendirmektir. SLD’nin maksimum uzunluğu 63 karakterdir, ancak genellikle kısa, markanızı yansıtan ve akılsa kalıcı bir alan adı seçmenizi tavsiye ediyoruz.
Alan adınıza erişemiyor musunuz? Alan adı nasıl kurtarılır ?
Alan adımın sahibi kim, alan adım kimin üzerine kayıtlı ?
Alan adımın kayıt (whois) bilgisine nasıl ulaşabilirim, nereden görüntüleyebilirim ?
Alan adımı nasıl transfer ederim ?
Alan adımı bu firmalardan nasıl transfer ederim ?
Tüm bu soruların cevabı için bize ulaşın. Çevrimiçi web sitemizin sohbet kanalından sizlere yardımcı olalım ve bilgilendirelim. Hemen şimdi globalnet.com.tr/iletisim sayfamıza gidip bize ulaşın.
GLOBALNET, Ankara’da güvenilir yapılar ve uzman kadrosuyla uygun fiyatlı kurumsal Alan Adı, Web Hosting, Bulut Sunucu, e-Mail Hosting, Web Site Bakım, İçerik Güncelleme, Destek, SEO Optimizasyon, Sosyal Medya Destek Hizmetleri, Dijital Pazarlama, E-ticaret çözümleri, SSL Güvenlik Hizmetleri ve Ürünleri, CRM Yazılımı, Video Konferans Webinar Çözümleri, Destek Hizmeti ve KVKK Web Danışmanlık Destek Hizmetleri sunmaktadır.
.TR ALAN ADI HİZMETLERİNDE GLOBALNET’i tercih edin, alan adınız GÜVENDE olsun.
TRABİS METUNIC Yetkili Alan Adı Bayi, Çözüm Ortağı, Alan Adı Tescil Kayıt Firması olan GLOBALNET, .TR Alan Adı hizmeti vermektedir.
DİJİTAL VARLIKLARINIZ GLOBALNET İLE GÜVENDE