GlobalNET Genel Müdürü Ertan BARUT’un www.biltekhaber.com BayNET Köşesinde yayınlanan yazısı : 23.08.2010
Değerli Biltekhaber.com Okuyucuları,
Profesyonelce yaptığım iş gereği gecesini gündüzünü İnternet’te geçiren biri olarak, bana ayrılan bu köşede İnternet, Web ve Yazılım Dünyası ile ilgili paylaşımlarda bulunacağım.
Bir taraftan eğitici ve bilinçlendirici bilgiler verecek, bir taraftan sektörel sorunları gündeme getirmeye çalışacak, bir taraftan da güncel konuları sizlerle paylaşacağım.
Sizlerle bu ilk buluşmamızda, İnternet’te seçilen bir kimlikle var olmanın mecburi ve ilk koşulu olan “Alan Adı Sahipliği” ve Alan Adları ile uzantıları üzerine bilgi aktaracağım.
Nedir bu kimlik diyebilirsiniz? Bu kimlik, bir ürün markası, bir şirket adı, bir şahıs adı, bir hizmet adı, bir okul adı, bir film adı, bir dernek adı, bir mahalle adı, bir kamu kurumu adı, bir telefon numarası, bir avukat ya da bir doktor v.b. gibi daha bir çok farklı kimlikleri kapsayabilir.
Alan Adları konusundaki geldiğimiz noktayı daha iyi anlayabilmemiz için en ilginç olan durum şu ki; bir marka üretirken daha kesin kararınızı vermeden ya da bir şirket kurmadan önce bu marka ya da şirketin internet’te Alan Adının olup olmadığına bakılıyor.
Nedeni, çünkü, dünyada en çok Alan Adı satışı olan .com uzantılı Alan Adlarında 3 karakterli, örneğin xxx.com Alan Adları tükenmiş durumda. Bulup da almaya kalkarsanız da 10 Dolar yerine ancak dünya para vermeyi göze alarak satın alabilirsiniz. Aynı şekilde 4 karakterli müsait Alan Adı bulmak da iyice zorlaştı. Size göre anlamsız gelebilen örneğin; mzrt.com ya da pppp.com gibi Alan Adları dahi alınmış durumda. Genelde çoğu değerli sayılabilecek 3, 4 ve 5 karakterli Alan Adları, bu işin ticaretini yapan Alan Adı satıcıları tarafından alınarak açık arttırma yöntemleriyle yüksek fiyatlara İnternet üzerinden satılıyor.
Peki BayNET.com müsait mi ? Sizlere bu yazıyı hazırlarken ben de kendime nette oluşturduğum bu kimliğe ait Alan Adına baktım ve tahmin ettiğim gibi doluydu. Ardından bay-net.com var mı bakayım dedim. Hemen karşıma direk 97 Dolar ödeme sayfası geldi. Bende bu paraya orta tireli Alan Adı almak yerine diğer uzantılara bakayım dedim ve sürekli kullandığım Alan Adı panelinden tüm uzantıları ekrana getirecek bir sorgulama yaptım ve bakın nasıl bir durum çıktı …
baynet.com, .net, .info, .org, .biz, .tv dolu. Öte yandan .co, .me,.mobi, .mx, .ws, .us, .ca … ve diğer ülke uzantılıları da boş durumda. Biraz da .tr uzantılı ulusal Alan Adlarına bakayım dedim ve Türkiye’de bu servisi sağlayan .nic.tr’ye baktım. Henüz marka tescilim olmadığı için ve bu isim bir şirket adında ya da ünvanında geçmediği için .com.tr alamayacağımı biliyordum. Bir dernek, sivil toplum kuruluşu ismi olmadığından .org.tr ya da eğitim alanında hizmet veren bir kuruluş olmadığımdan edu.tr de alamam. Bu durumda başvuruda belge istenmeyen .tr uzantılı Alan Adlarına bakmam gerekir. Ben de baynet.gen.tr, .web.tr, .name.tr gibi uzantılı Alan Adlarına baktım ve müsait olduğunu gördüm. Bu arada şayet gerçek adım belki komik ama Baynet Barut olsaydı nüfus cüzdanımı belgeleyerek tabii ki baynetbarut.com.tr veya .net.tr de alabilirdim.
Şimdi bu örnek, her ne kadar Alan Adları seçeneklerini dünyada en çok kullanılan Alan Adı uzantısı .com adresine sıkıştırıp çaresiz kaldığımızı gösterir gibi olsa da aslında durumun hiç de o kadar kötü olmadığını ve seçeneklerimizin oldukça fazla olduğunu da göstermektedir. Şimdi bu durumda neye karar verdiğimi siz de merak ettiniz sanırım. Kendimce bir seçim yaptım ve baynet.tk almaya karar verdim ve İnternet’ten hemen alıp, bu stresten kurtuldum. İnşallah ileride de bir blog sitesi yaparım.
Yazımızın ana teması, Alan Adı seçimi yanında Alan Adı sahipliği ile kimlik ilişkisini vurgulamaktı. Asıl diğer konulardan biri de alınan Alan Adı ile oluşturulan Web sitelerinin kimlik sorunu konusu. İnternet’te kimlik konusu en çok suistimal edilen konulardan biri ve bana göre her bir Alan Adı üzerinde yer alan Web sitesi içeriklerinin gerçek bilgilere sahip olması ve sahip olunan o kimliği yansıtıyor olması gerekir. İnternet’te var olmanın diğer aşaması olan Web sitesi sahipliği konusunu da bir sonraki yazımızda işleyeceğim.
Bir soru: Alan Adınızı en fazla kaç karakter uzunluğunda alabilirsiniz?
Bir Cevap: 63
Saygılarımla