Çağımız dijital dünya çağı ve bu çağın gerektirdikleri de her geçen gün değişiyor. Son zamanların en sık konuşan ve ilgi gösterilen konularından biri de dijital zeka kavramı oldu.
Hayatın teknolojiyle daha çok anlam bulduğu dijital zamanda dijital zekanın önemi de giderek artıyor. Bilişim ve iletişim teknolojilerinin giderek geliştiği günümüzde etkin olmaya devam etmek için yeni düşünme biçimlerine ihtiyacımız olduğu doğrudur.
Özellikle de dijital araçları kullanarak iletişim kurmaya, iş süreçlerini belirlemeye ve daha da önemlisi etkili olmaya devam edeceksek yeni bir zeka türüne ihtiyacımız olduğunu söylemek yanlış olmaz.
Günümüzde akıllı teknolojilerin gelişmesi ve sosyal medya kullanımının da artış göstermesiyle birlikte hem günlük yaşam alışkanlıkları hem de kurumsal iş yaşamındaki alışkanlıklar değişmeye başladı. İş süreçlerinin dijitalleşmesi ile pek çok sürecin ve işleyişin de değiştiğini söyleyebiliriz. İşe alınacak kişinin yetenekleri, hobileri gibi özellikler sosyal medya paylaşımların göz önünde bulundurularak değerlendiriliyor.
Dijital araçlarla olan etkileşimimiz arttıkça dijital zekamızı geliştiriyor ve daha yeni araçlara sahip olmayı istiyoruz. Dijital zekayı sadece biz yetişkinlerin değil, çocukların da kullanması ve geliştirmesi oldukça önemli hatta gereklidir. Çağımız değişim ve dönüşüm çağı ve buna ayak uydurmayı başaramayanlar ilerleme kaydedemiyor. Gelecekle ile ilgili hayaller kurarken
Pek çoğumuzun gündeminde olan ve yakın gelecekte daha da önem kazanacak olan dijital zeka kavramını daha derinden inceleyelim:
Yeni bilgi, beceri ve yetenekleri uygulama, sonuç çıkarma ve akıl yürütme kabiliyetine zeka denir. IQ (intelligence quotient) kavramı zeka ile ilgilidir ve yapılacak bir IQ testi ile zeka potansiyeli rakamsal olarak ifade edilebilir.
Dijital zeka (DQ) ise; dijital yaşamda gerekli ve dijital teknolojilerle ilgili olan bilgi ve yetenekleri uygulama becerisi olarak tanımlanmaktadır. Dijital yeterlilikleri yani DQ’yu ölçmek de tıpkı IQ’yu ölçmek gibi mümkündür.
Dijital Kimlik: Dijital dünyada varlık gösterebilmek için öncelikle dijital kimliğe ihtiyaç vardır. Gerçek hayatta kimliklerimiz nasıl her şeyimiz ise sanal dünya da dijital kimliklerimiz son derece önemlidir. Çevrimiçi itibarı korumak ve dijital çözümler üretebilmek için bu kimliğin nasıl oluşturulabileceğini bilmek gerekiyor.
Dijital Kullanım: Dijital dünyanın olmazsa olmazları arasında yer alan materyalleri ve özellikle de sosyal medyayı kullanabilme yeteneğidir.
Dijital Emniyet: Güvenli ve bilinçli internet kullanımı ile dijital dünyada karşımıza çıkabilecek siber zorbalık, dolandırıcılık, şiddet, taciz gibi durumlar karşısındaki savunma mekanizmalarımıza işaret ediyor.
Dijital Güvenlik: Sosyal medya hesapları, e-posta adresleri gibi kişisel verilerimiz ve dijital varlıklarımız online ortamda her an tehlike altında olabilir. Saldırılar ve tehditler karşısında en doğru davranış kalıplarını geliştirmek dijital güvenliğin içerisinde yer alıyor.
Dijital İletişim: Dijital dünya da ilişkiler ve etkileşimler devam ediyor. Çevrimiçi olarak dijital teknolojileri kullanmak ve ilişkileri bu şekilde yönetmek bu kavramın içerisinde yer alıyor.
Dijital Okur-Yazarlık: Son günlerin üzerinde en sık kullanılan kavramlarından biri; dijital okuryazarlık. Bu kavram; içerik bulma, değerlendirme, araştırma ve en son da paylaşma ile ilgili becerileri kapsar.
Dijital Haklar: Dijital ortamlarda da insanların haklarına saygı duyma, kişinin hem kendi haklarını hem de insanların haklarını koruması demektir.
Başarılı bir dijital dönüşüm için araştırmak, bir takım bilgi ve beceriler edinmek ve dijital teknolojinin araçları, tarihi, önemi hakkında bilgi sahibi olmak en az dijital zekaya sahip olmak kadar önemlidir.
Diğer yazılarımızı https://blog.globalnet.com.tr/kategori/blog bağlantısından okuyabilirsiniz.
GLOBALNET İnternet Teknolojileri
Dijital Pazarlama ve İçerik Geliştirme Departmanı – Nazlı TÜRKOĞLU
03.05.2019