GlobalNET Genel Müdürü Ertan BARUT’un www.biltekhaber.com BayNET Köşesinde yayınlanan yazısı : 01.09.2010
Bay NET
Herkes Duysun, SPAMa ve SPAMcılara Savaş Açıyorum !..
Bu hafta sizlere web sahipliğinden bahsetmeyi düşünüyordum. Ancak hafta içi e-posta programıma düşen spam iletilerin artmasından sonra krize girdim ve sizlere bu konudaki kendimce başlattığım mücadelemden ve bu konudaki gelişmelerden bahsetmeye karar verdim.
Zamanımızın çoğu gereksiz epostaları silmekle geçiyor.
Hepimizin aynı dertten muzdarip olduğuna adım gibi eminim. İstenmeyen e-postalar yani SPAM adı verilen izinsiz gönderilen e-postalarla ilgilenmek her gün en az bir kaç saatimizi alıyor.
İlgili ilgisiz konularda gece gündüz ardı ardına gelen bu türden e-postaları hem eposta programımızdan hem de webmailimizden silmek zorunda kalıyoruz.
Eposta programlarımız istenmeyen ile istenileni zaman zaman ayırt etmekte güçlük çektiğinden dolayı spam klasörümüze düşen iletilere bakmak ve ordan tek tek ayıklamak zorunda kalıyoruz. Sonra da siliyoruz. Sektöre girdiğim 1985’ten bu yana e-posta kullanırım. Ayrıca 20 adet de farklı e-mail adresim var, hepsini takip ederim. Ama blackberry aldıktan sonra iş değişti. Şimdi blackberryden de silmeye başladım. Dolayısıyla canıma tak etti.
SPAM’la ve SPAM’cılarla savaş başlattım.
Ben de kendimce bir mücadele başlattım ve savaşmaya karar verdim. Tabi savaş kararını almak kolay değil. Dünyada yapılan onca spamla mücadele sistemleri veya antispam organizasyonları varken ben kim oluyorum da savaş açıyorum ?
TTNET 25. Portu kapattıktan sonra bir dönem önemli oranda spam yapanların sayısında azalmalar oldu. Ancak yine bir yol buldular ve spam yapanlar tekrar çoğalmaya başladı.
Yeni bir site yapan ya da yeni bir işe başlayan, sitesini ya da ürününü, hizmetini kestirme yoldan duyurmak isteyen, doğruca internette dolaşan toplu mail adreslerini 100-200 Liraya satın alarak hemen işe koyulmaktalar. İşin ilginç olanı bu yöntemi kullanan büyük kurum ve kuruluşlarda var. Mail atmaya çekinir olduk. Sağolsun bilinçsiz internet kullanıcıları, arkadaş, eş dost da e-posta adreslerini kendi paylaşım ortamlarında yaptıkları paylaşımlarla farkında olmadan spamcıların ellerine teslim etmekteler. Bir kere bu türden zincir e-posta halkalarına yakalandınız mı bittiniz. Artık sizde spamcıların eline düştünüz. Bu yazıyı okuyan okurlarımız, lütfen size değişik bahanelerle dini, siyasi, eğlence ya da duygu sömürüsü niteliğinde gelen toplu mesajları hemen yakınlarınıza gelişigüzel göndermeyiniz. Gönderirken e-mail adreslerini görünmeyecek şekilde gönderiniz. Ayrıca gönderirken içerik içerisinden de e-mail adreslerini silerek gönderiniz. Her yere eposta adresinizi kaydetmeyiniz. Kaydederken bilerek işaretli olan ve fark etmeyeceğiniz yereler koyulmuş olan e-bülten istiyorum seçeneklerine dikkat ediniz.
Aslında belki siz de SPAM yapmaktasınız.
Eğer siz de bu dertten muzdaripseniz ve mücadele etmek istiyorsanız, önce bilinçlenmek ve de bilgilenmek şart. Bu nedenle önce e-posta programlarını etkin kullanmayı öğrenmelisiniz. Kendinizi düşünmüyorsanız karşınızdakini düşünmelisiniz. Ondan izinsiz e-posta adresini afişe ederek toplu mail gönderim yapmanız sizi de SPAMcı statüsüne sokar. Yani bu durumda size yapılmasını istemediğiniz şeyi siz yapıyor durumuna düşmektesiniz. Bir etkinlik yapacak ya da bir konuda duyuru yapacaksanız bunu nasıl yapmanız gerektiğini, bir kerede 50 adet mail adresinden fazla gönderim yaptığınızda sizin de SPAM yapıyor durumuna düştüğünüzü bilmenizde fayda var.
SPAM’ın kimlere, ne zararı var biliyor musunuz ?
İnternet üzerinden gelen ilgili ilgisiz dolaşan e-postalar internet ağları üzerinde fazladan trafik oluşturmakta ve ağı yormaktadır.
Saldırı niteliğinde gönderilen toplu spam mailler hedeflenen ağlara ya da sunuculara ve bu sunucuları kullanan kurum ve kuruluşlara zarar vermektedir.
İnsanların gereksiz yere zamanını çalmaktadır.
Toplu mail gönderdiğinizde eposta servisi aldığınız yere fazladan fatura ödemek zorunda kalabilirsiniz.
İşyerinizden yaptığınız toplu mail gönderimleri internet erişiminizin yavaşlamasına neden olabilmektedir.
Hırsızlara karşı alınan önlemler gibi spamlara karşı alınmak zorunda kalınan cihazlara, programlara ödenen yüksek miktarda paralar.
Zararlı içerikli epostaların kullanıcı üzerinde yarattığı tahribatlar.
Virüs içeren e-postaların bilgisayarlarımıza verdikleri zararlar şeklinde sayabiliriz.
Kimler SPAM yapıyor ?
Kısa yoldan para kazanmak amacında olanlar, eposta programlarını kullanmasını bilmeyenler, bir ürününü, hizmetini kısa yoldan tanıtmak isteyenler, web sitesine kandırmaca yöntemlerle suni ziyaretçi çekmek isteyenler, özellikle eğitim ve danışmanlık hizmeti verenler, pazarlama stratejilerinden bihaber olanlar, internet cahilleri, turizm organizasyonları, özellikle yabancı dil öğreticileri v.b. daha bu liste uzar gider.
SPAM’cılarla mücadelede neler yapacağım ?
Öncelikle bireysel olarak gelen e-posta adresi içerisinde vermiş oldukları bir gerçek e-posta adresi bulmaya çalışıyorum. Çoğu spamcıların gönderdikleri e-posta adresleri sahtedir. O nedenle bir kontak kişi bilgisi bulup o kişiye yaptıklarının yanlış olduğunu ve listelerinden adreslerimi çıkarmalarını, aksi taktirde suç duyurusunda bulanacağıma dair bir mesaj gönderiyorum. Bir diğer planımda sürekli spam yapalara yönelik bir liste hazırlıyorum ve spam yapanların e-mail adresleriyle birlikte listesini internette yayınlamayı düşünüyorum. Şayet bu konudaki mücadeleme destek gelirse ve bu liste genişler ise, bu şekilde afişe olan bu spamcılar da SPAM yapmaktan vazgeçeceklerdir.
Her gün zamanımızı çalan bu türden epostalara ve de bu epostaları gönderenlere itibar etmemek, onlardan ürün ve hizmet almamak onlara verilecek en büyük ceza olacaktır.
Kanundaki boşluklar dolunca SPAM’cılar ne yapacak ?
Para cezası ödeyecekler. Yeni Elektronik Haberleşme Kanunuda yapılacak düzenleme ile SPAM Yapanlara ciddi oranlarda 100 bin liraya kadar Ceza Geliyor !.. Bu konuda Hürriyet internet sitesinde yayınlanmış habere aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
http://hurarsiv.hurriyet.com.tr/goster/ShowNew.aspx?id=15438613
SPAM İle ilgili ayrıntılı ve de sağlıklı bilgiye aşağıdaki Wikipedia bağlantısından ulaşabilirsiniz.
http://tr.wikipedia.org/wiki/Y%C4%B1%C4%9F%C4%B1n_mesaj
Bir soru, Bir Cevap :
30 Ağustos 2010 itibariyle dünyada en çok spam mail gönderimi yapılan ülkeler ?
Cevap : Amerika, Çin, Rusya, İngiltere, Arjantin, Brezilya, Almanya, Romanya, Fransa, Güney Kore (Kaynak : http://www.spamhaus.org/statistics/countries.lasso )
Saygılarımla,
____________________________________________________
Ertan BARUT
e-mail : [email protected]
(532) 426 12 66