İş Süreci Yönetimi ( Business Prosess Management-BPM ), kurumsal hedefleri desteklemek, kurumsal sınırların içinde ve ötesindeki sistemleri, çalışanları, müşterileri ve ortakları desteklemek için iş aktivitesi akışlarının modellenmesi, otomasyonu, yürütülmesi, kontrolü, ölçülmesi ve optimizasyonu gibi her türlü kombinasyonu içeren bir disiplindir.
Dijitalleşen dünya ile birlikte iş süreçleri, iş akışları ve çalışma yöntemlerimiz değişti. Dijitalleşmenin etkisi ile birlikte CRM ve ( Müşteri İlişkileri Yönetimi ) BPM (İş Süreçleri Yönetimi ) gibi kavramlara verilen önem artış gösterdi.
İş Süreci Yönetimi Hedefleri
İş süreci yönetiminin değeri
Hemen hemen her şirketin faaliyetleri için iş süreçleri şarttır. Her türlü iş fonksiyonunun planlarıdır ve kuruluşun farklı bölümlerinin birlikte çalışmasını ve tedarikçiler ve müşterilerle etkileşim kurmasını sağlar.
Bir şirket ancak iş süreçlerinin etkileşiminin izin verdiği kadar esnek, verimli ve çevik olabilir. Sorun şu: Birçok şirket, etkileşimde kaldıkları diğer süreçlerden izole bir şekilde iş süreçleri geliştirir veya daha da kötüsü, iş süreçlerini hiç “geliştirmez”.
Çoğu durumda, süreçler sadece “her zaman yapıldığı gibi” veya yazılım sistemleri onları belirttiği için ortaya çıkar. Sonuç olarak, birçok şirket süreçleri tarafından engellenir ve bu süreçler optimize edilene kadar böyle olmaya devam edecektir.
Örgütsüz ve düzensiz bırakıldığında, kötü iş süreçleri kargaşaya yol açabilir. Bireysel düzeyde, insanlar bir sürecin sadece bir bölümünü görür ve çok az kişi bir sürecin tüm etkilerini, nerede başlayıp bittiğini, gereken temel verileri ve potansiyel darboğazların ve verimsizliklerin nerede olduğunu tarayabilir ve görebilir.
İşletme bünyesinde yapılan işlerin standartlaştırılması
Süreçlerin kontrol altına alınması
Süreç iyileştirme işlemlerine kolaylık sağlaması
Performans takibi
IT ile iş dünyası arasında iletişimi kolaylaştırması
Etkinlik ve yeterlilik takibine olanak sağlaması
Sigorta, Banka ve Finans sektöründe
Fakülte ve Üniversitelerde
Bilişim ve Telekomünikasyon alanında
Taşımacılık ve lojistik planlama alanında
Web tabanlı e-ticaret uygulamalar (B2B, B2C ve C2C )Sipariş ve satış yönetimi
Doküman Yönetimi
Hastane otomasyonu
Üretim alanındaki tüm süreçlerde
Her türlü kontrol ve onaylama uygulamaları
Robotik süreç otomasyonu (RPA), iş mantığı ve yapılandırılmış girdiler tarafından yönetilen, iş süreçlerini otomatikleştirmeyi amaçlayan bir teknoloji uygulamasıdır. RPA araçları, şirketlerin bir işlemi işleme, verileri işleme, yanıtları tetikleme ve diğer dijital sistemlerle iletişim kurma gibi şeyler için uygulamaları yakalamak ve yorumlamak için yazılım (“botlar”) yapılandırmalarını sağlar. BPM ise iş süreçlerini optimize etmek ve otomatikleştirmek için bütüncül bir yaklaşımdır. RPA, bir şirketin BPM stratejisinin bir parçası olarak kullanılabilecek bir araçtır.
İş süreçlerinizi yönetmenize yardımcı olacak bir BPM yazılımı arıyorsanız Bitrix24’ü deneyebilirsiniz. Bitrix24 iş süreçlerinizi etkin bir biçimde yönetmenize ve bu süreçleri istediğiniz her yerden her zaman yönetebilmenize imkân sağlar. Üstelik Bitrix24, sadece iş süreçlerinizi değil, müşteri ilişkilerinizi, satış ve pazarlama kampanyalarınızı da etkin bir biçimde, işlevsel araçlar ile yönetmenize yardımcı olur.
Bitrix24’ü hemen denemek için Bitrix24 Gold Partner İş Ortağı GLOBALNET ile iletişime geçebilirsiniz. Bitrix24 lisans, kurulum, özelleştirme, yapılandırma, eğitim ve kesintisiz destek hizmetlerimiz ile müşterilerimizin memnuniyetini sağlamaya devam etmekteyiz.