Linux ücretsiz bir işletim sistemidir (OS). Linux en çok bilinen ve en çok kullanılan açık kaynaklı işletim sistemidir. Bir işletim sistemi olarak Linux, bir bilgisayardaki diğer tüm yazılımların altına oturan, bu programlardan gelen istekleri alan ve bu istekleri bilgisayarın donanımına ileten bir yazılımdır.
İşletim sistemi nedir?
Basit bir örnekle anlatmak gerekirse; Word, Mayın Tarlası ve Photoshop, bilgisayarınızın disk sürücüsüyle veya bilgisayarınızın monitörüyle nasıl konuşulacağını bilmemektedir. Bunun yerine bilgisayarda işletim sistemi adı verilen düşük seviyeli bir program çalışır. Photoshop bir dosyayı diske kaydetmek istediğinde, işletim sisteminden dosyayı kaydetmesini ister. Photoshop’un ekranda yeni bir resim göstermesi gerektiğinde, işletim sisteminden bunu yapmasını ister. Word bir belgeyi yazdırmak istediğinde, işletim sisteminden belgeyi yazdırmasını ister. Bir işletim sistemi, uygulamalarınız ve bilgisayarınızın donanımı arasında bir arayüz görevi görür.
Linux’un diğer işletim sistemlerinden farkı nedir?
Birçok yönden Linux, Windows, macOS veya iOS gibi daha önce kullanmış olabileceğiniz diğer işletim sistemlerine benzer. Diğer işletim sistemleri gibi, Linux, grafik arayüzü ve kelime işlemcileri, fotoğraf editörleri, video editörleri vb. alışkın olduğunuz yazılım türlerine sahiptir.
Linux işletim sistemi, diğer işletim sistemlerinden de birçok önemli yönden farklıdır. İlk ve belki de en önemlisi, Linux açık kaynaklı bir yazılımdır. Linux’u oluşturmak için kullanılan kod ücretsizdir ve herkesin görmesi, düzenlemesi ve uygun becerilere sahip kullanıcıların katkıda bulunması için kullanılabilir.
Linux işletim sisteminin çekirdek parçaları genel olarak yaygın olsa da, farklı yazılım seçenekleri içeren birçok Linux dağıtımı vardır. Bu, Linux’un inanılmaz derecede özelleştirilebilir olduğu anlamına gelir, çünkü yalnızca kelime işlemciler ve web tarayıcıları gibi uygulamalar değiştirilemez. Kullanıcılar, hangi sistemin grafik görüntülediği ve diğer kullanıcı ara birimi bileşenleri gibi temel bileşenleri de seçebilirler.
Linux’u kimler kullanıyor?
Genellikle şirketler ve bireyler sunucuları için tercih etmektedir. Çünkü güvenli ve esnektir.
Android telefonlar, tabletler ve Chromebook’lar, dijital depolama aygıtları, kişisel video kaydediciler, kameralar, giyilebilir cihazlar ve daha fazlası gibi muhtemelen sahip olduğunuz birçok cihaz da Linux’u çalıştırır. Microsoft Windows bile Linux için Windows Alt Sisteminin (WSL) bir parçası olarak Linux bileşenlerine sahiptir.
Açık kaynak lisansı sayesinde Linux herkes tarafından serbestçe kullanılabilir. Bununla birlikte, “Linux” adındaki ticari marka, yaratıcısı Linus Torvalds’a aittir. Linux’un kaynak kodu, birçok bireysel yazarının telif hakkı altındadır ve GPLv2 lisansı altında lisanslanmıştır.
“Linux” terimi teknik olarak sadece Linux çekirdeğini ifade eder. Çoğu kullanıcı için bir işletim sistemi bir dizi program, araç ve hizmet (masaüstü, saat, uygulama menüsü vb.) İçerdiğinden çoğu kişi tüm işletim sistemini “Linux” olarak adlandırır.
Linux İşletim Sistemini Ücretsiz indir.