Teknik olarak verilerin, bilgisayar ağları üzerinden kullanıcıların erişimine açık olarak barındırıldıkları bilgisayar sistemlerine sunucu denir. Sunucuların birden fazla işlevleri bulunmaktadır ve daha kolay kullanım için de farklı türlerde çalışmaktadırlar.
Sunucu denilince akla ilk önce bir donanım bileşeni gelse de bir sunucu sadece fiziksel cihazdan oluşmaz. Farklı kullanım alanları bulunan sunucuların farklı türleri de mevcuttur. Sanal sunucu, fiziksel bir sunucunun sanallaştırma yazılımları ile birden fazla sunucuya bölünerek kaynakların en verimli biçimde kullanılmasını sağlayan yapıdır. Sanal bir sunucu, fiziksel bir bilgisayara benzetilebilir, ayrı ayrı başlatılabileceği gibi ayrı bir bilgisayarın gizliliğini korur.
Sanal sunucular, izole edilmiş yapıları nedeniyle başkalarıyla paylaşılma gibi durumlar söz konusu değildir. Bu nedenle özellikle de iş yaşamı içi sanal sunucu kullanımının pek çok avantajı bulunmaktadır. Bir sanal sunucuyu istediğiniz amaç için kullanabilir ve istediğiniz işletim sistemini yükleyebilirsiniz. E-posta sunucusu (zimbra mail sunucu, mail sunucuları vb.) , FTP sunucusu ya da yedekleme gibi işlemler için kullanabileceğiniz için web sitesini sanal sunucuda barındırabilirsiniz. Bu durumda web siteniz ile ilgili kaynakları kimseyle paylaşmak durumunda kalmazsınız.
Sanal sunucuların sıklıkla tercih edilme nedenlerinden birisi de kurulumunun kolay olması, sistem değişikliği, geliştirme gibi işlemlerin kolaylıkla gerçekleştiriliyor olmasıdır. Sanal sunucu üzerindeki kontrol tamamen kullanıcıya aittir.
Günümüzde artık sunucular bulutta barındırılıyor. İş yerlerinde, ofis ortamlarında, şirketlerde sunucu bulundurmak hem çok fazla güvenlik önlemi gerektiriyor hem de maliyetli olabiliyor. Yeterli güvenlik önlemleri alınmadığında, gerekli bütçe ayrılmadığında pek çok güvenlik açığının ortaya çıkması muhtemeldir. Kötü niyetli kişilerin bilgilerinizi, verilerinizi ele geçirmesi durumunda işlerinizi yapamayacak hale gelmeniz olasıdır. Bu nedenle siz de önceliğinizi bulut sunucu çözümlerinden yana kullanmalısınız.
Günümüzde bulut bilişim teknolojileri dosya saklama ve dosyalara ulaşım gibi sorunların ortadan kalkmasını sağlıyor. Bulut bilişim hizmetleri sayesinde herhangi bir cihaza bağlı kalmadan sunum dosyalarınıza, verilerinize, dokümanlarınıza ulaşabilirsiniz. Bununla birlikte bulut bilişim teknolojilerinin gizlilik, ölçeklenebilirlik, anlık güncellemeler gibi yararları vardır.
Web tasarım, hosting, alan adı, VPS ve VDS sanal sunucu kiralama ile ilgili merak ettiğiniz, destek ve hizmet almak istediğiniz her konuda GLOBALNET ile iletişime geçebilirsiniz. İnternet varlıklarınızın güvenliği ve dijital itibarınız GLOBALNET’e emanet!