linkedin
Globalnet
TBD BİLİŞİM Dergisi 156. Sayısı Yayınlandı

TBD BİLİŞİM Dergisi 156. Sayısı Yayınlandı

KAPAK : GEZİ PARKI EYLEMLERİNDE ” SOSYAL MEDYA “

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) BİLİŞİM Dergisi‘nin 156. sayısı yayında. 160 sayfa olarak çıkan BİLİŞİM Temmuz-Ağustos 2013 sayısında, sosyal ağların Türkiye‘de özellikle “Gezi Parkı eylemleri” sürecinde yoğun ve yaygın kullanımı “Sosyal medyanın “Gezi”deki rolü…” yazısıyla mercek altına alındı.

tbd-bilisim-dergisi‘-156-sayisi-yayinlandiGezi Parkı eylemlerinin sosyal medya yansımalarının irdelendiği “Dosya” sayfalarında, sosyal medya üzerine çeşitli yazıları bulunan ve sosyal medyayı aktif kullanan TBD Yönetim Kurulu Üyesi Levent Karadağ, Avukat  Gürkan Özocak, İnternet üzerindeki etkileşimleri gerçek zamanlı olarak izleyen ve çözümleyen bir analitik platform olan InsightRadar Platformu, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Yakup Nayman‘ın değerlendirmeleri yer aldı.

TBD Yönetim Kurulu Üyesi Karadağ, eylemler sürecinde, gençlerin dünyayı radyo ve TV‘lerden değil mobil cihazlardan izledikleri için sosyal medyada çabuk organize olabildiklerinin görüldüğüne işaret etti. “Yalan haber ve tweet”ın önüne, devlet ve kurumların risk ve kriz durumuna ilişkin planlarının bulunmasıyla geçilebileceğini vurgulayan Karadağ, “İşe, sosyal medyayı öğrenme ve öğretmekle başlanmalı, düzenlemeler kısıtlama yönünde olmamalı” dedi.

“Sosyal medyada barışçıl eylem çağrısında bulunma suç oluşturmaz” diyen Avukat  Özocak, paylaşılan bilgi ve mesajların, nefret söylemi veya şiddet çağrısı yapmaması durumunda ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini bildirdi.

Sosyal paylaşımlarla birlikte yaratıcılığın önem kazandığına dikkat çeken İnsightRadar Platformu, “Sosyal paylaşımların artık bir zamanı, sınırı, engeli yok” vurgusu yaptı. Platform, sosyal medyanın içeriği üreten ile izleyen arasındaki katı ayrımı ortadan kaldırdığına işaret etti.

BTK‘dan yapılan yazılı açıklamada, siber güvenliğin sosyal medyayı da içeren, kapsamı daha geniş bir konu olduğuna değinilerek sosyal medya ile ilgili bir düzenleme çalışması yapılmadığının altı çizildi.

“Artık hayatımızda “sosyal medya” isimli yapı var” diyen Nayman ise, sosyal medya uygulamalarından olan twitter‘ın Gezi Parkı olaylarına etkisine ilişkin araştırmaları ve Ulusal Sosyal Medya Derneği‘nin (USMED) açıklamasını irdeledi.

Üç soru üç cevap sayfalarında, 29. kez basılan “Beynine Format At” adlı kitabın yazarı, Yaşam Koçu ve Danışman, M. Barış Muslu ile yapılan bir söyleşi yer alıyor.  Zaaflarımızdan beynimizi formatlayarak kurtulalım mı?.. sorusunun yanıtının arandığı söyleşide,  NeuroFormat® tekniğiyle, danışman ya da psikolojik destek alarak yaşananları gözden geçirmenin, bilinçaltı formatlama tekniği ile kötü olayların bilinçaltındaki etkilerinin temizlenmesinin mümkün olduğu anlatılıyor.

17. Akdeniz Oyunları‘nın bilişim altyapısı Atos Türkiye‘den

Londra Olimpiyatları için hazırladığı IT altyapısında birçok “ilk”e imza atan Atos, 20 Haziran‘da başlayan ve Mersin‘in ev sahipliği yaptığı 17. Akdeniz Oyunları‘nın IT altyapı ortakları arasında yer aldı. Global olimpiyat bilgi ve deneyimini Türkiye‘de sergileme fırsatı yakalayan Atos Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO‘su Orhan Akbulut ile 17. Akdeniz Oyunları‘nın IT altyapısı ve Atos‘un katkıları üzerine bir söyleşi gerçekleştirildi.

Bu tür organizasyonların aynı zamanda devasa bir bilişim operasyonu anlamına geldiğinin altını çizen Akbulut, iki yılda bir, yepyeni bir ülkede, son derece karmaşık bilgi teknolojileri sistemlerini kurdukları ve onların sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağladıklarını anlattı.

Atos Türkiye‘nin Akdeniz Oyunları‘nın başarısının arkasındaki görünmez kahramanı olduğunu belirten Akbulut,  2020‘de olimpiyatların adresinin İstanbul olması konusunda umutlu olduklarını vurguladı.

Bilişim Dergisi‘nin Temmuz-Ağustos 2013 sayısında, Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Dr. Soner Canko ile elektronik ticarette ödeme sistemlerinin etkisi, BKM Express‘in e-ticaret pazarındaki rolü, global ödeme pazarındaki değişimi yönlendiren trendler ve sektöre ilişkin öngörüler konusunda bir söyleşi de yer alıyor.

“Mobil ödemeler ve dijital cüzdan uygulamaları ödeme sistemlerinin geleceğini belirleyecek”   öngörüsünde bulunan Canko, Türkiye‘nin, oransal olarak dünyada en hızlı büyüyen ikinci e-ticaret pazarı olduğuna değindi. Canko, son üç yılda İnternet‘ten ödeme hacminin dünyada yüzde 16, Türkiye‘de ise 41 büyüme gösterdiğini bildirdi. Türkiye‘de toplam 150 milyon kart bulunduğunu söyleyen Canko, 2013 sonunda BKM Express kullanıcı sayısının 1 milyona ulaşacağını duyurdu.

 “Bilişim hukuku”, İzmir‘de uluslararası boyutuyla konuşuldu

Derginin “Gündem” sayfalarında ise “3. Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı”na yer verildi.  TBD ve İZFAŞ işbirliğiyle 26-28 Haziran 2013 tarihleri arasında gerçekleştirilen Kurultay‘a 150‘nin üzerinde yerli ve yabancı panelist katılıp güncel sorunları ele aldı. Yaklaşık iki bin 500 profesyonelin izlediği kurultayda bilişim ve hukukçular, başta Avrupa Siber Suçlar Sözleşmesi‘nin onaylanması, bilişim ihtisas mahkemeleri oluşturulması ile kişisel verilerin korunması konusunda hukuki düzenlemeler beklediklerini vurguladılar.

“2023 için büyük Ar-Ge projeleri gerekiyor” diyen Atilla Yardımcı, Türkiye‘de ki Ar-Ge harcamalarının dünya geneline oranının yaklaşık yüzde 1 düzeyinde olduğuna işaret ediyor.  Yardımcı, Ar-Ge harcamalarının arttırılması ve çıktılarının üretime yansıması için mevcut ilerleme hızında sıçrama yapılması amacıyla uluslararası şirketlerin, Ar-Ge araştırmalarını ülkemize yönlendirmelerinin yanında, büyük çaptaki Ar-Ge projeleri desteklenmesi ve gerekirse kamu tarafından kurgulanması gerektiğinin altını çiziyor.

TİKA, 5 kıtayı kapsayan işbirlikleriyle bilgi ve deneyimleri paylaşıyor

BİLİŞİM Dergisi‘nin Bilgi İşlem Merkezlerinin (BİM) tanıtıldığı sayfalarda bu ay, 5 kıtayı kapsayan işbirlikleriyle bilgi ve deneyimleri paylaşan, kaynakların etkili ve verimli kullanılmasını sağlayan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA)yer alıyor.

Basın ve Tanıtım Birimi Kurumsal İletişim Koordinatörü Yusuf Kasarcı‘nın verdiği bilgiye göre, TİKA, hem kalkınma yardımı yapılan ülkelerin politik önceliklerine fırsat tanımakta hem de işbirliği anlayışıyla bilgi ve tecrübe paylaşımına zemin hazırlıyor. 31 işbirliği ortağı ülkede 34 program koordinasyon ofisi ile çalışmalarını yürüten TİKA, 100‘den fazla ülkede proje ve faaliyetler gerçekleştiriyor. TİKA, bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde kimi ülkelere teknik, altyapı ve proje desteği için işbirliklerine gidiyor.

“Endüstriden Haberler”  köşesinde Eylem Cülcüloğlu, “Ortak zihin çağına doğru” öngörüsünü değerlendirirken “Polis devletinin gizli piramiti” yazısında Amerikan Ulusal Güvenlik Teşkilatı‘nın dünyadaki herkesi dinlediğine ilişkin gelişmeleri ele aldı.

İlker Tabak, “Simge” üst başlıklı “SOS‘YALan Medya” köşe yazısında, başta İnternet olmak üzere teknoloji ile desteklenen iletişim olanaklarının gelişim sürecinden söz edip “İnternet yaşam ise sosyal medya da bu yaşamın can damarıdır. Onu korumak için  araştırmadan, sorgulamadan yanlış verileri paylaşmamalıyız” vurgusu yapıyor.

Nezih Kuleyin, “Ufkun Ötesi”ndeki  “Bilişim dünyası ve gençlik” köşe yazısında,  hızla değişen dünyada, “yetmiş dokuz kuşağı” olarak anılan kendi kuşağının saplantıları, bu saplantıların nasıl yıkıldığı ve bu yıkılmaya etki eden bilişim teknolojisinden söz ediyor.

Bilişim Dergisi‘ne aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz:

e-dergi : www.bilisimdergisi.org

pdf      : http://www.bilisimdergisi.org/s156/pages/s156_web.pdf

Ipad    : http://www.appannie.com/app/ios/489948777/

Iphone: http://itunes.apple.com/bw/app/bilisim-dergisi/id439832259?mt=8

Eski sayılar:  http://www.tbd.org.tr/index.php?sayfa=dergi&mi=1

Kaynak : TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ www.tbd.org.tr

Sosyal Medyada Paylaş

BLOG (HABER, DUYURU ve YAZILAR)

Başarılı İş Etkinlikleri Düzenlemek için 10 Gelişmiş Etkinlik Yönetimi Yazılımı

İşletmenizi Yükseltecek 6 Temel XaaS Modeli

CRM Yazılımlarında Kurulum, Yapılandırma, Süreç Otomasyonu, Entegrasyon ve Özelleştirmenin Önemi

ALİ UZUN ŞEKERCİLİK Web Sitesi Yayında

GLOBALNET Yeni Adres Bilgilendirmesi

Çekino Bilgi Teknolojileri Bitrix24 CRM Çözümleri ve Uygulama Yazılımları Konusunda GLOBALNET’i Tercih Etti.

Bitrix24 E-İmza Bölümünde Erişim İzinlerini Yapılandırın

İş Verimliliğinizi Artırın: Bu Üretkenlik İpuçları İş Hayatınızı Değiştirecek

GLOBALNET Kurumsal Çözümler ve Hizmetler

Globalnet
Yasad Logo
GLOBALNET® Bütün Hakları Saklıdır.©
GLOBAL İnternet Teknolojileri San. ve Tic. Ltd. Şti. | GLOBALNET İnternet Teknolojileri ve Yazılım Tic.Ltd.Şti.