Web Sitesi, E-Ticaret Sitesi, Alan Adı Sahipliği Öğrenme, Doğrulama
Alan Adı Sahipliği, Web Sitesi Sahipliği, Web Sitesinin Barındırıldığı Yer (Hosting Sunucu Lokasyonu, Veri Merkezinin olduğu yer, Bulut platformu vb. ülke), Web Sitesindeki İçerikler, Uygulama Yazılımı (Mobil ya da Oyun yazılımları dahil) Yüklendiği platform (Appstore, Google Play Store vb.)
Alan Adı Sahipliği ve Doğrulama
Alan adının kime ait olduğu (whois sorgulama) bilgilerine bakıldığında alan adının sahibini görüntülemek bir çözüm olabilir, ancak %100 doğrudur anlamına gelmez.
Alan adı kayıtlarında gözüken kişi ya da şirket sahibi olmayabilir. Alan adı kayıt hizmeti, web sitesi tasarımcısı, hosting hizmeti veren firma ya da kişi kaydı kendi üzerine yapabilmektedir.
Örneğin ; www.dijidomain.com ya da www.globalnet.com.tr alan adının sahibi isterse sahipliği 1 dakika içerisinde başka bir kişi ya da iletişim bilgileriyle değiştirebilir.
ICANN : https://www.icann.org/ Dünya Geneli Tüm Alan Adları Otorite Kuruluşudur.
Registrar Abuse Contact : Alan adı Kayıt Operatörü Firma
Registrant Organization : Alan Adı Kayıt Yapan Kişi/Firma/Kurum
Admin Organization : Alan Adı Yönetici Sorumlu Kişi/Firma
Tech Organization : Teknik Sorumlu Kişi/Firma
.COM/.NET/.ORG vb Uzantılı alan adları :
Alan adları uzantıları (TLD) listesi : https://data.iana.org/TLD/tlds-alpha-by-domain.txt)
>> Bu türden uzantılı alan adlarında alan adı sahibi alan adı kaydını yapan kişi/şirkettir. Aşağıda bu konuda farklı türden örnekleri görebilirsiniz.
ÜLKE UZANTILI Alan Adları :
Örnek TÜRKİYE .tr uzantılar : .info.tr .name.tr .com.tr .edu.tr .gov.tr .kep.tr .net.tr .org.tr .pol.tr .bbs.tr .biz.tr .gen.tr .web.tr .bel.tr .k12.tr .tel.tr .av.tr .dr.tr .tv.tr
Örnek Diğer Ülkeler : .de ya da .com.de / .uk .com.uk / .br .com.br gibi…
>> .de için satın alırken firma sahipliği belgesi gerekmez, ama .com.de için ülke alan adı otoritesinden belge ile alınır. (ülkeden ülkeye değişir)
Eylül 2022’den itibaren Türkiye ‘de tüm alan adları marka tescili olsun olmasın, şirketin sahibi olsun olmasın isteyen kişi/şirketçe belgesiz olarak alınabilir duruma gelecek.
.ru uzantılı alan adını belgeyle alabilirsiniz. Ya da .com.uk için belge ibraz edilmek zorunda.
ALAN ADI KAYITLARI ve SAHİPLİĞİ SORGULAMA SİTELERİ
https://whois.domaintools.com/globalnet.com.tr >> Örnek bu sitede alan adının sahibi, teknik ve idari sorumlusu vb. barındırılan yer, başlangıç ve bitiş sürelerini görebilirsiniz.
https://who.is/whois/globalnet.com.tr
https://www.whois.com/whois/globalnet.com.tr
https://whois.domaintools.com/dijidomain.com >> Örnek şirketimize ait bir alan adı. Ama privacy protection (sahiplik gizleme) kullandığımız zaman gerçek sahibi gözükmemekte. Bu özelliği istediğimiz zaman değiştirebilmekteyiz.
WEB SİTELERİ SAHİPLİĞİ ÖĞRENME ve DOĞRULAMA
Alan adının sahibi ile web sitesinin sahibi farklı olabilir. Bu konuda çok sıkıntılar olmaktadır.
Web Sitesini yapan ve/veya barındıran kişi/firma ile sitenin sahibi farklı olabilmekte.
Alan adını ya da web sitesini yöneten kişi isterse bu durumu kendi lehine farklı ticari amaçlar için kullanabilmektedir.
MOBİL UYGULAMA ya da OYUN YAZILIMI SAHİPLİĞİ
Uygulamanın sahibi ile yayınlayan kişi/şirket farklı olabilir. Bu konuda da sıkıntılar olmaktadır.
Uygulamayı app store ‘a da google play’e yükleyen kişi ile uygulamayı yaptıran farklı olmakta.
Kişi isterse bu durumu kendi lehine farklı ticari amaçlar için kullanabilmektedir.
SOSYAL MEDYA HESAPLARI SAHİPLİĞİ
Şirketin sosyal medya hesapları sahipliğinde de benzer durumlar yani hesabı açan ile gerçek sahibi farklı olabilmektedir. Bunu öğrenmenin yolu hesap sahibi ile o sosyal medya platformu üzerinden iletişime geçmektir.
E-TİCARET SİTELERİ SAHİPLİĞİ ve GÜVENİLİRLİĞİ
E-Ticaret Sitesi için ETBİS ‘e Kayıtlı Olup olmadığı ile ya da Güven Damgası ile E-Ticaret Sitesinin Güvenilirliği ve Sahipliği Belgeleri ile bilgi sahibi olunmaktadır.
GOOGLE ANALİTİK SERVİSİ İLE WEB SİTESİ DOĞRULAMA
Google Analitik Kaydı yaptırırken Web Sitesi sahipliğini doğrulama işlemi yapılmaktadır. https://support.google.com/webmasters/answer/9008080?hl=tr
(Siteyi barındıran kişi/firma web sitesi dosyalarına bir satır eklemekte ya da dns kayıtlarına bir ek yaparak site sahipliği doğrulama işlemi gerçekleştirilmektedir.)
Diğer doğrulayıcı ve garantili yöntem SSL Güvenlik Sertifikasıdır.
SSL SERTİFİKASI İLE WEB SİTESİ, E-TİCARET SİTESİ SAHİPLİK DOĞRULAMA, GÖRÜNTÜLEME
Alan Adı üzerinden verilen web siteleri sertifikaları birçok farklı türde SSL sertifikasına (veya TLS sertifikası) sahip olabilmektedir.
Alan Adı Doğrulamalı (DV) Sertifikaları
Alan Adı Onaylı (DV) sertifikaları, endüstri standardı 256-bit’e kadar şifreleme ile web sitenizi güvence altına almanın hızlı ve basit bir yoludur . Bu SSL sertifikalarından birini alma süreci genellikle sadece standart bir e-posta ile gerçekleştirilir. Dosya tabanlı bir kimlik doğrulama yöntemi de kullanılabilir ve alan adınızı barındıran sunucuya doğrudan erişiminiz varsa önerilir.
Güvenilir Sertifika Yetkililerimizden (CA’lar) bir DV sertifikası almak için tek yapmanız gereken, korumak istediğiniz alan adının size ait olduğunu kanıtlamaktır. Kapsamlı bir doğrulama süreci gerekmediğinden, DV sertifikaları gezegendeki en uygun fiyatlı SSL türüdür.
https://www.thesslstore.com/products/cheap-ssl-certificates.aspx
Genişletilmiş Doğrulama (EV) SSL Sertifikaları
EV sertifikaları, birinci sınıf SSL çözümüdür. Yalnızca web sitenizi şifrelemekle ve kullanıcı bilgilerini meraklı gözlerden güvenli bir şekilde korumakla kalmaz, aynı zamanda güveni artıran ve iş yapmanın güvenli biri olduğunuzu açıkça gösteren çeşitli premium özelliklerle birlikte gelirler. EV sertifikalarının bunu yapmasının ana yolu, hem kimliğinizi hem de güvenilirliğinizi teyit eden tüm büyük tarayıcılarda doğrulanmış şirket adınızı göstermektir.
EV SSL sertifikasını sadece herkes alamaz. Vermeden önce, Sertifika Yetkilinizin (CA) gerçekten meşru bir işletme olduğunuzdan emin olmak için kapsamlı bir doğrulama sürecini tamamlaması gerekir. Bir EV sertifikası seçtiğinizde, kendinizi internetin en iyileriyle ilişkilendirirsiniz. Bilgisayar korsanları tarafından yaygın olarak kullanılan DV sertifikalarının aksine, Georgia Tech araştırması, EV sertifikalarıyla korunan web sitelerinin %99,99’unun kimlik avı ve kötüye kullanım içermediğini buldu.
https://www.thesslstore.com/extended-validation-ssl-certificates.aspx
Kuruluş Onaylı (OV) Sertifikalar
Kuruluş Onaylı sertifikalar veya OV sertifikaları, işletmelerin ve diğer kayıtlı kuruluşların web sitelerine 256 bit’e kadar şifreleme sunan bir SSL teknolojisi türüdür. OV sertifikaları ile etki alanı onaylı (DV) sertifikalar arasındaki fark, yalnızca alan adınızın sahibi olduğunuzu değil, aynı zamanda kuruluşunuzun da yasal olduğunu doğrulamak için biraz fazladan incelemenin gerekli olmasıdır. Ama üzülme! İşletmeniz kayıtlı olduğu sürece, doğrulama süreci sorun olmaz. Çoğu durumda, yalnızca birkaç gün sürer ve her şey hazır olur.
https://www.thesslstore.com/products/high-assurance-certificates.aspx
GLOBALNET olarak 1999 Yılından bu yana bu konularda müşterilerimize dijital internet varlıkları yönetimi konularında çok kapsamlı hizmetleri sağlamaktayız. Bize ulaşıp danışabilirsiniz. globalnet.com.tr